Dagens industri!

Stockholm Furniture Fair annex in DAGENS INDUSTRI 11-01-2012

If you want to read the really nice Swedish text from Claes Kanold here and learn more about our inspiration for Beyond Couture Textile Exhibition :

Beyond Couture

  • fantasifulla former i textilt barlandskap

I baren och utställningen Beyond Couture tar Fredrik Färg, benäget assisterad av studiopartnern Emma Marga Blanche, med oss på en otyglad resa bortom det normativa. En textilupplevelse inspirerad av modevärldens sätt att visa upp sina extravaganta kollektioner med stora modevisningar i magnifika miljöer.

– Utställningen står för en skapande styrka där utmaningen har varit att lyfta fram textilierna i objekten. Vi vill förflytta tanken längre bort och visa vad som är möjligt att åstadkomma.

När vi möts i deras rätt osannolika studio, ett litet parkeringsgarage där möbel- och lampmodeller får dela utrymme med hyresvärdens uppställda bilar, är förberedelserna inför mässan i full gång. Fredrik, den metodiske finsnickaren från Bohuslän, och franskfödda Emma, som man bara måste tro när hon talar om att hon får ungefär tusen idéer om dagen, tycks komplettera varandra perfekt. Medan vi kliver runt i lokalerna och ömsom duckar för gigantiska tyglampor (”som ska föreställa stormande moln”) ömsom provsitter pallar i glänsande textilier som möjligen föreställer förstorade insekter (”fast just de kommer nog inte att ställas ut på mässan”) försöker de bägge formgivarna förklara hur de jobbar. Det utmynnar i en härlig kompott av intuitiv inspiration där man inte alltid från början vet var det kommer att sluta; det handlar om emotionella signaler som går rakt ut i handen. Samtidigt en noggrann process som retroaktivt går att redogöra för in i minsta detalj.

Utefter en vägg står ett vadderat skåp som leder våra associationer till en gigantisk boxhandske.

  • När jag ställde ut ett liknande på ett galleri i New York förra året var det en besökare, en stor kraftig amerikan, som sa att han för första gången fått känslan av att vilja krama ett skåp, skrattar Fredrik. Mitt i garaget står ett annat föremål man skulle vilja krama: antagligen är det en giraff. Det är  förstås meningen att man ska bli lite omtumlad, att det ska vara en upplevelse ”beyond couture”.
  • Det finns en mycket större öppenhet för nya gränsöverskridningar, reflekterar både Fredrik Färg och Emma Marga Blanche apropå mixningen med modebranschen. För oss designers innebär det  att vi kommer närmare en större publik. Samtidigt finns det delade känslor till att framhäva designern som person.

Fast inför Stockholm Furniture & Light råder inga delade känslor:

– En livfull vecka där man möter människor som betyder något för en. Det är som en enda lång födelsedag och nu längtar vi dit hela tiden, lyder avskedsorden från duon som skulle kunna beskrivas som designvärldens svar på modebranschens egen rebell Hussein Chalayan. I februari får vi väl höra vad de tycker om den jämförelsen….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: